Fluitend de menopauze door!
Als het goed is werd je door de titel van deze blog geïrriteerd óf geïntegreerd. De menopauze, wij 50+ vrouwen kunnen er boeken vol over schrijven. En tegelijkertijd word er eigenlijk maar heel weinig over gesproken of gedeeld. En dat terwijl elke vrouw ermee te maken krijgt in haar leven. Het is van 17 t/m 21 april dan ook de landelijke Week van de Overgang!
Week van de overgang
In de week van de overgang (17 t/m 21 april) wordt er extra aandacht gevraagd voor de overgang. Overal in het land worden er interessante events en verhelderende gesprek georganiseerd rondom het thema. Want als we feiten en verhalen delen dan komen we ook meer te weten, onder het motto ‘Als je weet hoe het zit, kun je er wat mee doen’.
De overgang of menopauze
Wist je dat al vanaf je 40ste de overgang kan beginnen? Wat en hoeveel je daarvan merkt is voor iedereen anders. Net als het moment waarop de overgang begint, is ook de duur en de zwaarte van de klachten verschillend. Zo’n 20% van de vrouwen hebben mazzel, zij merken er helemaal niets van! Van de overige 80% heeft een derde echt ernstige klachten. De meest voorkomende klachten in de overgang zijn opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten en slecht slapen. Menopauze betekent letterlijk ‘de laatste menstruatie’, wat in mijn ogen dan wel weer een groot voordeel is!
Lezen over de overgang
Er zijn voldoende echt leuk geschreven boeken over de overgang. Gedeelde smart is immers halve smart. Deze boeken zijn het lezen zeker waard:
Het verboden woord, van Caroline Tensen
Ook leuk meisjes worden vijftig, van Maaike de Vries en Manon Kerkhof
Te lijf, van Isa Hoes en Medina Schuurman
De overgang – het no nonsense handboek, van José Rozenbroek en Jos Teunis
Ondersteuning tijdens de menopauze
Zonder gelijk naar de hormonen te grijpen, is er nog voldoende dat je zelf kunt doen. Zoals bijvoorbeeld:
- Eet gezond en probeer op je gewicht te letten.
- Zorg voor voldoende kalk en vitamine D om de kans op osteoporose te verkleinen.
- Probeer regelmatig lichaamsbeweging te nemen waarbij de botten belast worden.
- Matig met alcohol, koffie, thee en gekruid eten (deze kunnen namelijk opvliegers uitlokken).
- Probeer voldoende slaap te krijgen. Lucht de slaapkamer en slaap in en onder stoffen van natuurlijke materialen (katoen, wol, zijde).
- Slik natuurlijke preparaten, zoals bijvoorbeeld de yummygums menopause.
Yummygums menopause
Yummy gums menopause zijn suikervrije, vegan gummies met alleen maar natuurlijke kleur-en smaakstoffen in een heerlijke bramensmaak. Ingrediënten als salie en B6 helpen bij de regulering van hormonale activiteit en vervelende symptomen als stemmingswisselingen en opvliegers. De gummies bevatten daarnaast ook vitamine B12 en E en botanische ingrediënten als teunisbloem en monnikspeper, die van oudsher gebruikt worden om de hormoonhuishouding op geestelijk vlak te reguleren en verlichting te bieden.
Ik slik deze yummy gums momenteel, ik zal over een maand ofzo nog een update plaatsen!
Waaier en waterspray
Ik heb, vooral in de zomer, altijd een waaier en waterspray in mijn tas zitten. Eerste hulp bij opvliegers, en ook bij normale hitte! De waaier is gewoon zo’n klein opvouwbaar Spaans waaiertje. De waterspray koop je bijvoorbeeld bij Kruidvat. Bij de apotheek hebben ze ook vaak waterspray van Avène en Le Roche Posay. Ook geniaal: zo’n klein ventilatortje die je aan je mobiele telefoon kunt koppelen!
Heb jij nog goede aanvullende tips om te delen?