Starten met bloggen

Starten met bloggen! Deel 1 – platform kiezen

Al vaker hebben mensen mij gevraagd hoe je dat nou doet, blogger worden. Starten met bloggen is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Het allerbelangrijkste? Dat je graag en veel schrijft en dat graag met ‘de wereld’ wil delen. Of het nu over je passie voor koken of modelbouw is, zo creëer jij je eigen plekje op het world wide web!

Starten met bloggen doe je zo

De komende periode neem ik je stap voor stap mee in het proces om te starten met bloggen. De serie bestaat uit zes delen, te weten:

  1. Kiezen van een platform
  2. Naam, niche, domeinregistratie en social media
  3. Thema en uitstraling
  4. Welke elementen bevat een blog?
  5. Search Engine Optimization (SEO)
  6. Meten is weten

Starten met bloggen

Kiezen van een platform

Naast natuurlijk een desktop, laptop of tablet heb je een platform of software nodig om je blog te gaan ‘bouwen’. De eerste belangrijke keuze die je hierbij moet maken is: ga ik voor gratis of betaald? In eerste instantie zou je natuurlijk zeggen gratis. Je weet immers nog niet of je het bloggen echt wel leuk gaat vinden en waarom dan nu al geld gaan investeren? Goede reden!

Het gratis platform Blogger (van Google) biedt ontzettend veel mogelijkheden en is eigenlijk het perfecte platform voor de beginnende blogger. Ik ben er zelf ook jaren geleden begonnen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het platform van Jouwweb. Heb je echter in de loop van de tijd behoefte aan meer mogelijkheden dan Blogger of Jouwweb je te bieden hebben, dan is  overstappen naar een betaalde WordPress site een voor de hand liggende keuze. Je moet dan de inhoud van je blog verhuizen. Dat is even een klus (maar wel te doen) dus houdt daar rekening mee.

Als je er echt serieus voor wilt gaan en vanaf het begin alles eruit wil halen wat erin zit, dan zou ik gelijk voor een WordPress site via een webhost gaan.

De beste keuze?

Aan jou dus de (lastige) keuze. Er zijn nog andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Wix, maar Blogger, Jouwweb en WordPress zijn veruit de meest gebruikte (en daarbij dus ook de meest ondersteunde) blogplatforms. Hieronder leg ik je uit hoe je een blogger, jouwweb of WordPress blog kunt maken.

Starten met bloggen - platform blogger kiezen

Blogger

Voor een Blogger account heb je alleen een Google account en een (gratis) Gmailadres nodig. Maak hier je account aan. Blogger is erg intuïtief en gebruikersvriendelijk. Er is een uitgebreide helpfunctie en anders kom je door te zoeken op Google een heel eind.

Standaard is de gratis domeinnaam die je krijgt als volgt opgebouwd: <blognaam>.blogspot.com.

Starten met bloggen - platform jouwweb kiezen

Jouwweb

Gratis en ook weer niet helemaal is het platform van Jouwweb.nl. Net als Blogger is deze site erg gebruikersvriendelijk en wijst het meeste zich vanzelf. Een website of blog maken is hier gratis. Wil je echter gebruik maken van meer mogelijkheden (zoals een eigen domeinnaam) dan betaal je extra. Met bijvoorbeeld een Pro pakket betaal je € 8,50 per maand. Hiervoor krijg je o.a. een domeinnaam, mailbox, hosting, onbeperkt dataverkeer en onbeperkte opslag.

Standaard is de gratis domeinnaam die je krijgt als volgt opgebouwd: <blognaam>.jouwweb.nl

Starten met bloggen - platform WordPress kiezen

WordPress

WordPress is een open-source content managementsysteem (CMS) waarmee je prachtige blogs kunt maken. Door het gebruik van zogenaamde plug-ins heeft WordPress oneindig veel mogelijkheden. Er zijn meer dan 45.000 plug-ins beschikbaar die allerlei extra functionaliteiten kunnen toevoegen aan je blog. Van receptenindex tot mailinglijsten en van webshop tot vertaalmogelijkheden. En de meeste plug-ins en lay-outs van je blog zijn gratis!

Voor WordPress.org software (niet te verwarren met WordPress.com, die gratis maar uiterst beperkt is) heb je een webhost nodig. Deze levert gratis de WordPress software en regelt eventueel ook jouw domeinnaam.

Een aantal voorbeelden van (veel gebruikte) webhosts en de prijzen:

  • Neostrada, € 15,99 per maand (eerste jaar maar € 3,00 per maand). Dit bedrag biedt je onbeperkte opslagruimte, onbeperkt dataverkeer, 2 domeinen en 3GB-werkgeheugen.
  • Antagonist, € 8,99 per maand (een goedkopere prijs voor het eerste jaar van € 4,99). Dit bedrag biedt je 50GB opslagruimte, 2TB dataverkeer en 1 domein

Er zijn nog veel meer webhosts, wellicht heb je zelf al goede ervaringen bij één. En online kun je ook prijzen vergelijken.

Volgende aflevering van starten met bloggen

In de volgende aflevering van deze serie vertel ik je meer over het kiezen van een naam, een niche en hoe je met die naam je domeinregistratie en de eventuele registratie van je social media regelt!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie