Johannesbroodsiroop

Johannesbroodsiroop van SweetLife

Johannesbroodsiroop is een 100% natuurlijke, plantaardige siroop van de peulvruchten van de johannesbroodboom. Dat is lekker zoet, maar dan met minder calorieën en een lage GI-Index.  

johannesbroodsiroop

Anders zoet

Johannesbroodsiroop is een lichtgele siroop die een beetje lijkt op een lichte, vloeibare honing. Het heeft geen uitgesproken smaak en dat maakt het heel veelzijdig. Je kunt het in je thee of je koffie doen, er taartjes en cake mee bakken of op je boterham of pannenkoek smeren. Johannesbroodsiroop is 100% plantaardig, en dus geschikt voor veganisten. De siroop heeft ongeveer dezelfde zoetkracht als suiker, maar bevat 25% minder calorieën en heeft 35% minder effect op je bloedsuikerspiegel. Zo maak je dingen zoet, en hou je tegelijk je energiebalans een beetje onder controle.

Johannesbroodsiroop

Johannesbrood

Johannesbroden zijn de vruchten van de johannesbroodboom. Ze zien eruit als grote kronkelige sperziebonen. De peulen zijn eerst groen, en kleuren later glanzend bruinpaars. De zaden van de vrucht worden gebruikt om johannesbroodpitmeel van te maken, en dat is populair als verdikker in babymelk of rijsmiddel bij het bakken. De schillen zijn vezelrijk en zoet. Die waren tot voor kort niet erg waardevol en werden vooral verwerkt tot veevoer. SweetLife ontwikkelde een proces om siroop uit de schillen te winnen. De vezels (5%) blijven in dat proces behouden, en dat maakt jouw johannesbroodsiroop officieel een bron van voedingsvezels.

Johannesbroodboom
The old olive tree on the field. Cyprus

Johannesbroodboom

De johannesbroodboom is een middelgrote boom met een stevige stam uit het Middellandse Zeegebied. Hij heeft wijde takken met veel bladeren. Johannesbroodbomen zijn ook taai. Ze hebben maar weinig water nodig en kunnen tegen een loeihete zon. Tegen kou kunnen ze dan weer niet, en daarom zie je ze niet in Nederland. Ze hebben sterke diepe wortels en daarom worden ze vaak ingezet om bodemerosie tegen te gaan. De boom is genoemd naar Johannes de Doper. Die zat volgens verhalen dagenlang in de woestijn en overleefde op de vruchten van de boom.

Karaat

Leuk weetje: de Arabieren noemen de johannesbroodboom querat. De zaden van de peul werden vroeger gebruikt als precisiegewichtjes. De peul weegt namelijk altijd exact 0,2 gram. Het woord karaat is hiervan afgeleid.

Johannesbroodsiroop van Sweetlife is te koop bij geselecteerde natuurwinkels, Picnic en bij Jumbo supermarkten. Een fles van 350 gram kost € 3,49

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie