Sticky chicken uit de airfryer
In de serie ‘Airfryer, wat moet ik ermee?’ ging ik dit keer aan de slag met kip! Ik ben dol op kipkluifje, -wings of borrelboutjes. Kip van het bot smaakt gewoon het allerlekkerst! Ik maakte razendsnel deze heerlijke sticky chicken uit de airfryer. Het marineren even niet mee gerekend staat deze heerlijke snack in 10 minuten bij je op tafel!
Foute positionering van de airfryer in Nederland
Veel mensen gebruiken de airfryer alleen voor het bereiden van patat of borrelsnacks. Deze foute positionering van de airfryer in Nederland heeft er voor gezorgd dat dit veelzijdige apparaat – dat feitelijk een supersnelle heteluchtoven is – lang niet altijd even effectief wordt gebruikt. Ik maak er persoonlijk eigenlijk zelden borrelsnacks in klaar. Deze snacks zijn vaak vele malen duurder dan die voor de frituurpan en hé, wees eerlijk, er gaat niets boven een bitterbal uit het hete vet! Maar waarvoor gebruik je de airfryer dan wel? Die ontdekkingstocht maak ik hier op mijn blog! Eerder maakte ik al gesuikerde noten en pastachips!
Sticky chicken uit de airfryer
Wat heb je nodig (ca. 8 wings/kluifjes):
- 400 gram kipkluifjes, wings of borrelboutjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel gembersiroop (of rasp ca. 5 cm. verse gember)
- 1 eetlepel mirin (zoete Japanse rijstwijn)
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel sesamolie
- sesamzaadjes
- (eventueel) lente-uitje of koriander
Extra nodig: plastic diepvrieszak (met zip-lock)sluiting, airfryer
Meng de sojasaus, honing, gembersiroop, mirin, knoflook en sesamolie en doe in een plastic diepvrieszak. Doe hier de kip bij en verdeel de marinade goed over alle stukken. Leg minimaal 1 uur in de koelkast, langer mag altijd.
Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 180 graden. Bak de sticky chicken in ca. 10 minuten goudbruin, schud halverwege even om.
Haal uit de airfryer, leg op een schaal en bestrooi met sesamzaadjes en eventueel fijngesneden lente-ui of koriander.