Verslavend lekkere gemberkoekjes
Ik ben dol op de smaak van gember. Naast dat ik er veel mee kook is verse gember thee met honing een favoriet drankje. En als ik er dan vers gebakken gemberkoekjes bij kan eten, ben ik compleet gelukkig. Deze verslavend lekkere gemberkoekjes maak je met maar liefst drie variaties van gember: verse gember, gemberpoeder en stemgember (gember op siroop).
Gezondheidsvoordelen gember
Er worden veel gezondheidsvoordelen opgehangen aan gember. Maar echt wetenschappelijk onderzoek is er bijna niet. Het helpt mensen wel vaak bij misselijkheid. Gelukkig zijn de smaakvoordelen van gember legio!
Bakgember
Ik gebruikte voor deze koekjes zogenaamde bakgember. Dat is het zelfde als stemgember maar dan al fijngesneden. Stemgember is een jonge gemberwortel die bijna geen vezels bevat en is ingemaakt in zoete siroop. Door de zoete, stroperige siroop verdwijnt de scherpe smaak van de gember. Je vindt bakgember gewoon in de supermarkt bij de bakartikelen.
Gemberkoekjes
Wat heb je nodig (10-12 koekjes):
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 cm verse gember (geraspt)
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 3 eetlepels bakgember (of bolletjes stemgember in stukjes)
- 50 gram roomboter
- mespuntje zout
- 2 eetlepels honing of ahornsiroop (of johannesbroodsiroop)
- 50 gram bruine basterdsuiker
Extra nodig: bakpapier of siliconen bakmat
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de boter in kleine blokjes. Doe het meel, de basterdsuiker, zout en gemberpoeder in een beslagkom. Voeg de boter, honing of ahornsiroop, verse gember en bakgember toe. Kneed het deeg met koele handen (even onder koude kraan) snel tot een samenhangend deeg. Maak 10-12 balletjes van het deeg en druk die wat platter op de bakplaat. Bak de koekjes in ca. 12 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.