Fit blijven

50+ en fit blijven

Gastblog door Rory Blokzijl van 40envoorheteerstmoeder Fit worden, zijn én blijven na je vijftigste? Het kan (alles kan), maar je mag er wel wat voor doen. Ik gebruik expres het woord ‘moet’ niet, omdat ik heilig geloof in balans. Mijn motto is: “Balance is key”. Het een kan naast het ander bestaan. Goed voor jezelf zorgen en soms kiezen voor een meditatie in plaats van een stukje krachttraining kan ook goed zijn.

Mijn mantra ‘everything is possible’

Sporten is fijn, maar moet dat perse in de sportschool en is drie keer per week de regel? Of kan het ook (bijna) iedere dag online vanuit huis? Gewoon voor je eigen smart tv, laptop of zelfs telefoon? Ik zweer zelf bij de ene keer alleen maar tien minuten buikspieroefeningen – als ik weinig tijd heb – en de andere keer kan ik rustig een yogales van 45 minuten volgen. Fit worden kun je op meerdere manieren bereiken.

Fit blijven

Niets moet

Want perse móeten sporten? Om fit te worden en te blijven. Terwijl je bijvoorbeeld enorm ongesteld bent, je jezelf moe en slapjes voelt en je lijf juist behoefte heeft aan rust? I don’t think so. Ouder worden is ook lief zijn voor je lijf. En in het algemeen voor jezelf. Misschien heb je veel meer aan een lekkere wandeling met de hond, of een rondje naar de supermarkt. En wat dacht je van een lekker dansje op zijn tijd? Gewoon in je woonkamer!

Wat je ook doet, geniet ervan

Dus dat ene wijntje (of biertje of iets anders) als je er echt heel veel zin in hebt? Geniet ervan. Ook als het er twee worden. Wat zeker niet helpt is het drinken van een glas wijn en je er tegelijkertijd schuldig bij voelen. Dat is echt geheel zinloos (vind ik) en zonde van je tijd.

Contradictie? Fit blijven is ook rust nemen

Fit blijven? Is ook genoeg rust nemen. Niet alleen maar voldoende uren slapen (dat is overigens wel van essentieel belang), maar ook echt even de tijd nemen om niets te doen, om te ‘chillen’ en te genieten van dat wat er is. En echt eens een Netflixje kijken is echt niet erg. Let er gewoon op dat het niet ’te’ wordt. Want alles wat ’te’ is, is niet goed.

Geniet!

Kom ik meteen bij het allerbelangrijkste punt aan (in mijn optiek) en dat is: geniet! Dat mag je wel ’te’ doen, genieten. Wees dankbaar voor je lichaam. Kijk eens op een andere manier ernaar. Je bent niet je lichaam, maar je leent het als het ware. En als je er met die blik naar kijkt. Dan is ‘dankbaar’ het woord dat bij mij als eerste omhoog komt.

Wat is jouw favoriete manier om fit te blijven?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie