Starten met bloggen

Starten met bloggen! Deel 3 – thema en uitstraling

Al vaker hebben mensen mij gevraagd hoe je dat nou doet, blogger worden. Starten met bloggen is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Het allerbelangrijkste? Dat je graag en veel schrijft en dat graag met ‘de wereld’ wil delen. Of het nu over je passie voor koken of modelbouw is, zo creëer jij je eigen plekje op het world wide web!

Starten met bloggen doe je zo

De komende periode neem ik je iedere week stap voor stap mee in het proces om te starten met bloggen. De serie bestaat uit zes delen, te weten:

  1. Kiezen van een platform
  2. Naam, niche, domeinregistratie en social media
  3. Thema en uitstraling
  4. Welke elementen bevat een blog?
  5. Search Engine Optimization (SEO)
  6. Meten is weten!

Categorieën en niches

Waar gaat jouw blog over? Is het een persoonlijk dagboek, ga je je helemaal richten op recepten of wil jij de wereld laten zien welke romans jij allemaal leest en wat jij daarvan vindt?

Een blog kan je vrij eenvoudig scharen onder een categorie. Bijvoorbeeld foodblogs of beautyblogs. Naast categorieën heb je echter ook nog de zogenaamde niches. Hierbij specialiseer je je in een bepaald aspect. Bij een foodblogger kan dat bijvoorbeeld vegan recepten zijn, of keto. Een beautyblogger kan ervoor kiezen alleen budgetmerken te reviewen of biologische producten.

De voordelen van een niche? Hoewel je doelgroep kleiner wordt, is de kans dat je gevonden en gelezen wordt groter. Ook adverteerders werken graag met niche blogs. Een producent van vegetarische vleesvervangers zal eerder in zee gaan met een vega foodblogger dan met een ‘algemene’ foodblogger. Je hoeft niet meteen al te kiezen voor een niche, soms gaat het dat al schrijvenderwijs.

Taal

Voor je begint met bloggen moet je eigenlijk ook nog een keuze maken voor de taal waarin je gaat schrijven. Of eigenlijk: blog ik in het Nederlands of in het Engels. Ik zal persoonlijk altijd adviseren voor Nederlands te gaan. Het lijkt misschien dat je in het Engels een veel grotere doelgroep kunt bereiken, maar de concurrentie is ook vele malen groter. Bovendien moet je je wel heel goed in het Engels kunnen uitdrukken om een goed en geloofwaardig blog neer te zetten. De keus is echter aan jou.

Kies je toch voor Engels, kies dan ook voor een .com domein (zie deel 2 van deze serie)

starten met bloggen - thema en uitstraling

Thema

Bij alle platforms en aanbieders kun je kiezen uit verschillende vormgevingselementen voor jouw website.

Bij Jouwweb noemen ze dat ‘designs’. Bekijk ze goed en kijk wat je aanspreekt (er zijn er zo’n 50 verschillende). Bedenk ook dat je bepaalde elementen (zoals kleurgebruik en lettertype) nog later kunt aanpassen. Het is meer de basis die je legt voor je verdere website. Bij blogger noemen ze het ‘thema’s. Ook daar werkt het net als bij Jouwweb.

Ook bij WordPress spreken ze van ‘thema’s. Je hebt gratis thema’s en betaalde thema’s. Er zijn er duizenden! Het voordeel van een betaald thema is dat je vaak meer mogelijkheden tot aanpassingen hebt, de thema’s langer worden doorontwikkeld en onderhouden en er zit vaak ook een goede helpdesk achter.

Alle gratis WordPress thema’s vind je op deze site: https://nl.wordpress.org/themes/

Ook de betaalde thema’s zijn talloos. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld wpzoom.com en themeforest.com

Neem voor de keuze van je thema goed de tijd. Natuurlijk kun je na een poosje best van thema switchen, maar het loont de moeite je even te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is.

Let er vooral op dat je thema ‘responsive’ is. Dat wil zeggen dat de weergave van je site wordt aangepast naar het apparaat waarop het bekeken wordt (computer, tablet of telefoon). Tegenwoordig lezen heel veel mensen blogs op hun telefoon (op mijn blog ruim 70%!). Belangrijk dus dat je thema ervoor zorgt dat alles goed leesbaar blijft.

Logo

Logo

Je blog heeft natuurlijk ook een logo nodig. Er zijn online een heleboel gratis programma’s om dat te doen. Zoals bijvoorbeeld:

www.logomaker.com
www.onlinelogomaken.com
https://www.canva.com/nl_nl/maken/logo/

Of je vraagt eens rond in je vriendenkring of iemand goed is in logo’s ontwerpen in bijvoorbeeld Indesign of Photoshop. Zo ben ik zelf ook aan mijn logo gekomen.

Volgende aflevering van starten met bloggen

In de volgende aflevering gaan we aan de slag met het inrichten van je blog. Welke elementen moet die allemaal bevatten? En wat zijn eigenlijk de regels mbt privacy en gebruik van foto’s?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie