Starten met bloggen

Starten met bloggen! Deel 5 – SEO

Al vaker hebben mensen mij gevraagd hoe je dat nou doet, blogger worden. Starten met bloggen is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Het allerbelangrijkste? Dat je graag en veel schrijft en dat graag met ‘de wereld’ wil delen. Of het nu over je passie voor koken of modelbouw is, zo creëer jij je eigen plekje op het world wide web!

Starten met bloggen doe je zo

De komende periode neem ik je iedere week stap voor stap mee in het proces om te starten met bloggen. De serie bestaat uit zes delen, te weten:

  1. Kiezen van een platform
  2. Naam, niche, domeinregistratie en social media
  3. Thema en uitstraling
  4. Welke elementen bevat een blog?
  5. Search Engine Optimization (SEO)
  6. Meten is weten

Starten met bloggen: SEO

Search Engine Optimization

Wie schrijft wil gelezen worden. Eén van de belangrijkste manieren om goed gevonden te worden begint bij het schrijven.

SEO – dat staat voor Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie – zijn alle processen die eraan meewerken om jouw artikel optimaal te laten scoren in Google. Nu is op nummer 1 in Google komen best een opgave (maar niet onmogelijk), maar je wilt toch tenminste met een groot deel van je artikelen op de eerste pagina terechtkomen.

Over SEO zou ik een heel boek kunnen schrijven, het omvat oneindig veel. Maar er zijn een aantal hoofdregels en handige tools, die ik hier met jullie deel. Globaal komt SEO neer op vier basisregels:

1. Gebruik de juiste zoekwoorden

Wanneer je zoekt in Google, typ je een zoekwoord in. Het doel is om dat zoekwoord te kiezen waarbij de kans groot is dat ze op jouw blog terecht komen. Daarvoor is het belangrijk om – in relatie tot het zoekwoord – duidelijke en relevante content te schrijven. Er zijn diverse handige tools om je zoekwoord te bepalen, ik kom hier later op terug.

2. Schrijf duidelijke en relevante content

Ligt voor de hand toch? Google weet je te vinden als je laat zien dat je verstand hebt van de dingen waarover je schrijft. Ik geef zo wat algemene regels voor de opbouw van een blogpost waar Google blij van wordt en hopelijk je lezers ook!

Ook veel effect heeft de toevoeging van interne links in je blogposts. Door te linken naar relevante blogs binnen je eigen website maak je voor Google de samenhang en je deskundigheid nog duidelijker!

3. Doe aan linkbuilding

Linkbuilding is één van de belangrijkste SEO technieken. Wanneer er veel – relevante – websites naar jouw blog of artikel linken, zal Google jouw site eerder zien als relevant en daarom hoger laten scoren in de zoekresultaten. Dat is ook meteen de reden waarom je al snel mailtjes zult krijgen waarin bedrijven je vragen om linkjes te plaatsen of te ruilen.

Een leuke manier om te starten met linkbuilding is het schrijven van gastblogs.

4. Heb een duidelijke meta-structuur

De meta-structuur van je website is het geheel van de opbouw van je site, minus de content. Dus een juiste opmaak, de opbouw van je url’s, interne links, menu-structuur. Een nette en goed geoptimaliseerde meta-structuur zorgt ervoor dat de Google robots jouw website beter begrijpen en daarmee ook beter kunnen laten scoren. Ook hiervoor zijn handige tools beschikbaar.

Algemene SEO-regels voor het schrijven van een blogpost

Voor het optimaliseren van een blogpost deel ik twaalf gouden tips:

  1. Bepaal je zoekwoord (of zoekwoorden). Op welke woord of welke woordcombinatie wil je gevonden worden in Google? Ga in de schoenen van de lezer staan. Bijvoorbeeld: zelf vanillevla maken of hoe maak ik vanillevla.
  2. Schrijf een pakkende titel. Populair zijn bijvoorbeeld ’10 manieren om zelf vanillevla te maken’ of ‘de zes lekkerste verjaardagstaarten’. Je zoekwoord staat in ieder geval in de titel
  3. Gebruik je zoekwoord ook in de eerste alinea en in één van de tussenkoppen.
  4. Maak je artikel persoonlijk. Ook in het geval van een recept. Waarom heb je hiervoor gekozen, wat waren jouw ervaringen etc. Blogs zijn vaak een soort online dagboek. Mensen lezen ze graag omdat ze ook nieuwsgierig zijn naar de persoon achter de blog. Spreek uit eigen ervaring, gebruik anekdotes.
  5. Een goede blogpost heeft minimaal 300 woorden. Er is geen maximum aantal woorden maar maak het ook niet té lang. Ik houd meestal max 1000 woorden aan. Heb je over een onderwerp ontzettend veel te vertellen? Maak er dan een serie van.
  6. Gebruik tussenkoppen. Door tussenkoppen te gebruiken maak je het voor de lezer makkelijk het artikel te scannen en snel te kunnen zien waar het over gaat.
  7. Bij recepten: check en dubbelcheck de ingrediënten en de bereidingswijze. Vermeld voor hoeveel personen het recept is. Vermeld de bereidingstijd en eventuele wachttijd.
  8. Gebruik aantrekkelijke foto’s. Gebruik bij voorkeur eigen foto’s. Wanneer je foto’s van andere websites gebruikt vraag dan eerst om toestemming. Je kunt ook gebruik maken van fotomateriaal van (gratis) fotobanken (zie ook aflevering 4 van deze serie)
  9. Je kunt ook video’s, mp3 of pdf’s aan een tekst toevoegen. Video’s worden ge-embed vanuit YouTube.
  10. Gebruik hyperlinks naar relevante externe websites of naar interne relevante pagina’s.
  11. Doe aan bronvermelding.
  12. Eindig met een conclusie of samenvatting of met een vraag naar je lezers, een zogenaamde ‘call to action’. Hebben zij dit gerecht ook weleens gemaakt? Hebben zij nog vragen?

Starten met bloggen

Handige tools

Zoekwoord bepalen

Om je zoekwoord te bepalen zijn er een aantal handige tools:

Google Ads zoekwoordplanner (hiervoor moet je wel een account aamaken)
Ubersuggest
Answer the public
Google Trends

Wat ik ook vaak doe: typ je zoekwoord in in Google en kijk naar het onderdeel ‘Mensen vragen ook’. Heb je gelijk meer input voor je artikel!

Yoast SEO

Als je met WordPress werkt, dan is de Yoast SEO plug-in een must have. Deze Nederlandse plug-in helpt je om eenvoudig betere resultaten te behalen.

Zo helpt de plug-in je o.a. bij het genereren van een XML-sitemap (goed voor je META-structuur). De plug-in is bijna onmisbaar bij het schrijven van goede SEO-teksten. Zij gebruiken daarvoor een zogenaamd stoplicht. Houd je je aan alle SEO-regels voor het schrijven van een blogpost dan gaan één voor één de bolletjes op groen. Handig! De plug-in van Yoast is gratis. Er is ook een betaalde versie die nog meer mogelijkheden biedt. Voor mij volstaat echter de gratis versie.

Updaten van oude blogposts

Toen ik bijna 10 jaar geleden met bloggen begon, wist ik helemaal niets van (het bestaan van) SEO. Ik ben dan ook druk bezig met het updaten van oude blogposts (en dat zijn er veel!). Ik maakte hiervoor een handige pdf, waar ook veel tips in staan voor het schrijven van nieuwe blogs!

Volgende aflevering van Starten met Bloggen

Ik heb een aflevering in de planning staan over hoe je met Google Analytics kunt weten hoeveel mensen je blogs lezen, wanneer en waar ze vandaan komen. Maar omdat Google per 1 juli overstapt op een nieuw systeem, wil ik mij dat eerst iets meer eigen maken voordat ik daar een blog aan wijdt. Wordt vervolgd dus maar nog niet volgende week!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie