Starten met bloggen

Starten met bloggen! Deel 2 – naam en domein

Al vaker hebben mensen mij gevraagd hoe je dat nou doet, blogger worden. Starten met bloggen is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Het allerbelangrijkste? Dat je graag en veel schrijft en dat graag met ‘de wereld’ wil delen. Of het nu over je passie voor koken of modelbouw is, zo creëer jij je eigen plekje op het world wide web!

Starten met bloggen doe je zo

De komende periode neem ik je iedere week stap voor stap mee in het proces om te starten met bloggen. De serie bestaat uit zes delen, te weten:

  1. Kiezen van een platform
  2. Naam, niche, domeinregistratie en social media
  3. Thema en uitstraling
  4. Welke elementen bevat een blog?
  5. Search Engine Optimization (SEO)
  6. Meten is weten!

Naam van je blog

Klinkt eenvoudiger dan het is hè. Hoe gaat jouw blog heten? The sky is the limit, alhoewel…. Houd rekening met de volgende vijf punten:

  1. Bedenk waar je over wilt gaan bloggen en of je dat wil laten terugkomen in de naam. Bijvoorbeeld ‘reizenmetrita’ of ‘dekeukenvanlinda’.
  2. Misschien wel de belangrijkste: check of de naam al bestaat. Is de domeinnaam <jouwblognaam>.nl wel vrij? De domeinnaam checken doe je bijvoorbeeld op www.yourhosting.nl
  3. Beslis dan ook meteen of je gaat voor een .nl of .com domeinnaam. Je kunt zelfs kiezen voor bijvoorbeeld .eu of .store. De keuze is aan jou, er is niet echt een goede argumentatie voor het één of het ander. Persoonlijk zou ik altijd voor .nl kiezen. Tenzij de naam die je persé wilt hebben al bezet is als .nl domein, dan kun je voor .com of .eu gaan. De taal waarin je gaat bloggen kan hiervoor ook bepalend zijn.
  4. Probeer (lastig ik weet het) ook een beetje vooruit te denken. Ik begon jaren geleden met de blog ‘My happy kitchen’ maar kwam er na een poosje achter dat ik ook graag wilde schrijven over reizen en geschiedenis. Ik heb toen de naam van mijn blog verandert in ‘My happy kitchen & lifestyle’. De url (domeinnaam) van mijn blog heb ik gelaten zoals het was (myhappykitchen.nl) omdat ik hier al heel veel verkeer en naamsbekendheid mee had opgebouwd. Geen drama, maar vooruitdenken kan geen kwaad. Daarom heb ik dus ook voor deze blog een naam gekozen die een breder domein beslaat.
  5. Om te voorkomen dat je beperkt wordt in je mogelijkheden om over te schrijven kun je ook kiezen voor je eigen naam. Dan had mijn blog ‘www.annemarieotter.nl’ geheten. Zet je jezelf meteen neer als personality! Wat je bezoeker dan op je site kan vinden kunnen ze lezen in de subtitel of ’tagline’.

Starten met bloggen - naam en domeinregistratie

Subtitel of tagline

Een subtitel (ook wel tagline genoemd) is handig om aan de bezoeker in één keer duidelijk te maken wat hij of zij op jouw blog kan vinden. De subtitel van mijn andere blog is bijvoorbeeld ‘Lekker eten zonder pakjes en zakjes, lifestyle, reizen en geschiedenis’

Wees kort en krachtig en probeer de bezoeker in één opslag duidelijk te maken waar jouw blog om draait.

‘Echt makkelijke recepten’

‘Leuke dingen te doen met kinderen’

‘Reizen naar zonnige bestemmingen. Dichtbij en ver weg’

Starten met bloggen

Domeinregistratie

Of je nu kiest voor een gratis of betaalde blog, ik zal je altijd aanraden een domeinnaam te registreren. Zoals ik in de vorige aflevering al had gezegd bieden de gratis aanbieders je een blognaam waarin de naam van aanbieder verwerkt is, zoals:

<blognaam>.jouwweb.nl

<blognaam>.blogspot.com

Mijn andere blog heette toen ik net begon myhappykitchen.blogspot.com. Liever heb je natuurlijk gewoon een www.<blognaam>.nl domein.

Bij een betaalde blog via WordPress kun je dat eenvoudig regelen via je webhost. Je betaalt hiervoor een bedrag per jaar (gemiddeld zo’n € 8,00).

Bij Jouwweb zit een domeinnaam inbegrepen in het Pro pakket. Ook via Blogger kun je een eigen domeinnaam kopen. Of je koopt via een willekeurige aanbieder (b.v. mijndomein.nl) een domeinnaam en koppelt die aan je gratis Blogger blog.

Registreer ook je social media

Je hebt gekozen voor een platform en een blognaam. Gefeliciteerd! Als je slim bent registreer je nu direct ook deze naam op de social media die je in de toekomst gaat gebruiken om jouw blogs te delen of jezelf te profileren. Meest gebruikt zijn Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Snapchat en TikTok. Je hoeft ze echt niet allemaal in te zetten maar het is altijd handig alvast een account te hebben bij de social media van jouw keuze, om te voorkomen dat anderen jouw accountnaam claimen.

Is de naam al bezet? Gebruik dan variaties. Zo heet ik op Instagram bijvoorbeeld @myhappykitchennl

Volgende aflevering van starten met bloggen

In de volgende aflevering gaan we aan de slag met de leukere zaken: de look & feel van je blog! Zoals thema, uitstraling en logo.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie