Merknamen die afkortingen zijn

Van sommige woorden of merknamen sta je er eigenlijk helemaal niet bij stil hoe die tot stand gekomen zijn. Zo vertelde mijn zoon mij laatst dat hij net had ontdekt dat ‘horeca’ staat voor HOtel, REstaurant, CAfé. En ik durf wel te beweren dat meer mensen dat niet weten. Het leek mij wel leuk een aantal merknamen die afkortingen zijn op een rij te zetten!

Merknamen die afkortingen zijn

Merknamen die afkortingen zijn

Conimex

De bekende producent van Oosterse artikelen dankt haar naam aan de afkorting CONserven IMport EXport.

Inproba

Ook de concurrent van Conimex, Inproba, ontleent haar naam aan een afkorting: INdische PRoducten BAarn.

Merknamen die afkortingen zijn

Brinta

Ik denk niet dat veel mensen weten dat Brinta voor BReakfast INstant TArwe staat!

HEMA

HEMA staat voor Hollandsche Eenheid Maatschappij Amsterdam. Toen HEMA in 1926 haar eerste winkel opende verkocht zij alleen producten voor eenheidsprijzen: 10, 25 en 50 cent. Bovendien was er van ieder soort artikel maar één variant verkrijgbaar. Met de achterliggende gedachte: de beste kwaliteit voor de laagste prijs.

Merknamen die afkortingen zijn

AVIKO

Een lekker frietje van Aviko? Geen probleem voor deze Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken!

De Spar

De SPAR is in 1932 opgericht als een samenwerkingsverband van kruideniers. Zij creëerden voordeel door centraal in te kopen en gezamenlijk reclame te maken. Hun motto voor de samenwerking gaf de organisatie haar naam, DE SPAR: ‘Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’. 

Merknamen die afkortingen zijn

Febo

Snackautomatiek Febo dacht haar eerste filiaal te openen aan de FErdinand BOlstraat, en koos derhalve voor de naam FEBO. De zaak kwam uiteindelijk aan de Amstelveenseweg!

Bebogeen

Omdat er vlak na de tweede wereldoorlog bijna geen boter beschikbaar was, werden suikerbieten verwerkt tot een zoete, smeerbare karamelpasta, waardoor boter niet nodig was. Bebogeen staat dan ook GEEN BOter BEschikbaar (maar dan omgekeerd).

King

De kroon in het logo zal je doen denken dat King staat voor de Engelse vertaling van koning. Het is echter een afkorting. Want de beginletters van Kwaliteit in Niets Geëvenaard vormen samen de naam!

Etos

Etos maakt tegenwoordig onderdeel uit van Ahold maar werd in 1919 opgericht door werknemers van Philips. Zij creëerden een winkel waar alle medewerkers van Philips met korting levensmiddelen konden kopen. In 1931 werden de winkels onafhankelijk en ontstaat de naam Etos: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

Ken jij nog leuke afkortingen om aan dit rijtje toe te voegen?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. DA = drogisten associatie
    HEMA stond volgens mijn vroegere aardrijkskundeleraar voor: Hier Eet Men Afval 🙂
    Venco = Voornveld & Co
    Hero = Henckel und Roth
    Tuc = Trades Union Corporation

Geef een reactie