WEED

Tentoonstelling WEED in Muzee Scheveningen

Van zeewier op je bord (sushi!) tot zeewier als duurzaam bouwmateriaal. En van zeewier tot kleurstof voor textiel tot zeewier als kunstvorm. In de tentoonstelling WEED onderzoekt Muzee Scheveningen – van oudsher een visserijmuseum – hoe de toekomst van Scheveningen eruit kan zien.

Muzee Scheveningen

WEED

In de tentoonstelling WEED (nog te zien t/m 25 juni) is te zien hoe kunstenaars, designers en ondernemers zich laten inspireren door zeewier.  Van zeewier als duurzaam bouwmateriaal, zeewier als industrie tot zeewier als voeding of verfstof. Kunstenares Suzette Bousema maakte – in samenwerking met onderzoekers – het kunstwerk ‘zeewierfilters’ met zeewier uit zogenaamde zeewierboerderijen. Zeewierboerderijen zijn een mogelijke oplossing voor het overschot aan voedingsstoffen en afvalstoffen in zogenaamde dead zones.

Muzee Scheveningen

Zeewier

Zeewier is een bijzonder organisme. Het groeit zoals een plant, plant zich voort als een schimmel maar is het allebei niet. Het is een alg, waarvan er wel 10.000 verschillende soorten zijn over de wereld. Wieren zijn vooral heel nuttig. Zeewier is de snelst groeiende biomassa op aarde, neemt CO2 op en produceert zuurstof. Macro- en microalgen produceren zo’n 75% van de zuurstof op aarde!

Muzee Scheveningen proeverij zeewier

Interactief: proeven, wandelen, ontdekken

De tentoonstelling is vooral ook interactief. Zo kun je in het museumcafé een zeewierproeverij kopen: een heerlijk plankje met zeewier miso soep, crostini met zeewierboter, zeewierhummus op toast en een wakame zeewiersalade. Ook is er een zeelab, een doe-atelier waar kinderen kunnen experimenteren met zeewier.

Ook is het mogelijk een wandeling te maken met Toine de Zeewierman op zoek naar de plantaardige zilte versnapering van de noordzee. Met mini proeverij na afloop! Check de website voor de data.

Muzee Scheveningen

Muzee Scheveningen

Muzee is gevestigd in een gerestaureerde schoolgebouw uit 1877. Hier ontdek je de geschiedenis van het vissersdorp en de badplaats, zowel boven als onder de zeespiegel.

Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijs is €9,50 voor volwassenen (vanaf 18 jaar) en € 4,75 voor kinderen (12 t/m 18 jaar). Toegang met de museumkaart is gratis.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie