leuke winkeltjes Haarlem

Leuke winkeltjes in Haarlem: mijn 7 favorieten

Gastblog door Jeannet van der Knaap – Leuke winkeltjes in Haarlem zijn er genoeg. Maar met sommige winkeltjes en/of winkeliers heb je een andere band, een betere band zeg maar. Dat heb ik met de winkels die ik hieronder noem. Mensen met een winkel zijn gepassioneerd bezig met hun onderneming. Ze gaan er voor de volle 200% in en werken zich een slag in de ronde. Het zijn zelfstandigen, de zogenaamde éénpitters, die maar één winkel hebben en die hun hele ziel en zaligheid in die winkel stoppen. Ik weet waar ik het over heb; ooit was ik ook zo’n ondernemer met een leuk winkeltje.

Het woord “winkeltje” vond ik vroeger altijd een beetje denigrerend. Alsof ik “winkeltje aan het spelen” was. Alsof het geen echt bedrijf was, waar ik niet 60 tot 80 uur per week mee bezig was. Zo langzamerhand besef ik wel, dat mensen dat niet zodanig bedoelen. Een “leuk winkeltje” is in feite een titel, een geuzentitel. Hieronder een lijstje met leuke winkeltjes in Haarlem, die trots mogen zijn op deze titel. Want zonder dit soort winkels zou je in elke stad alleen maar hetzelfde aanbod hebben. En eenheidsworsten zijn nuttig, maar niet de leukste.

Leuke winkeltjes Haarlem, Koningstraat

Deze straat loopt vanaf de Grote Markt richting Gedempte Oude Gracht en loopt min of meer evenwijdig aan de Grote Houtstraat, dé winkelstraat van Haarlem. Maar juist omdat dit een rustiger straatje is, zijn hier ook de leuke winkeltjes van Haarlem te vinden.

nyhavn

  1. Conceptstore Nyhavn

Nyhavn brengt duurzame cadeau-producten, die ook vaak nog eens fairtrade zijn. Je vindt er design, maar ook tweedehands woonaccessoires, die gerefurbished zijn. Maar ook kleinere artikelen zoals sieraden en biologische cosmetica. Eigenaar Karin is ondernemer pur-sang. De winkel wordt één keer in de maand totaal gerestyled, waardoor je weer op heel veel nieuwe ideeën komt. Heerlijk om hier vaker binnen te lopen. Je kunt er ook een fairchain koffie drinken, mét wat lekkers.

Conceptstore Nyhavn, Koningstraat 15

  1. Meneer Paprika

Vlak daarnaast zit de leukste winkel met speelgoed van Haarlem. Meneer Paprika staat echter ook bekend om zijn restaurant, waar het altijd bomvol zit met ouders en kinderen. Er staat een grote Thomas-de-Trein tafel, waar menig kind zich prima mee kan vermaken. De speelgoedafdeling is er één die in de boekjes mag. Goede speelgoedmerken zoals Djeco, Lego, Brio en Playmobil, maar ook kleinere merkjes als Jellycat, Maileg, Crocodile Creek enz. Lekkere bakken met kleine kinderprulletjes, maar ook grotere cadeaus, zoals poppenwagens, puzzels, spelletjes en ga zo maar door.

Meneer Paprika, Koningstraat 19-21

Sjakies

  1. Sjakies

Sjakies is een gevalletje apart. Eén van de leukste winkeltjes van Haarlem, maar eigenaresse Sjakie is wat apart. Daar moet je tegen kunnen. In dit propvolle winkeltje vind je mooie kunstboeken, artistieke knuffels van oude dekens, bijzondere lampenkappen, kleine prulletjes zoals magneetjes en potloodjes en je kijkt je ogen uit. Sjakie is een creatieve duizendpoot, die veel ideeën heeft. Maar ze kan ook behoorlijk fel zijn. Zo is een vriendin van me wel eens de winkel uitgebonjourd, omdat ze een vijfdehands bontjas droeg.

Sinds een tijdje heeft Sjakie een deurbeleid, wat inhoudt dat ze zich meer presenteert als een museum. Omdat dit leuke winkeltje zo vol staat met spullen wil ze niet dat het vol loopt met mensen, die alleen maar willen kijken. Zo heeft ze meer aandacht om mensen echt te kunnen helpen. Wil je uitsluitend kijken, dan vraagt ze een bedrag van 1 euro. Dit geld gaat naar slachtoffers van de aardbeving in Syrië. Aanrader dus!

Sjakies, Koningstraat 34

Leuke winkeltjes Haarlem, Kleine Houtstraat

De Kleine Houtstraat heeft twee keer de titel “Leukste winkelstraat van Nederland” gewonnen, de Award die door NLstreets in het leven was geroepen. En hoewel het alweer flink wat jaren geleden was, maken ze hier nog steeds reclame mee. Ze zijn nog steeds één van de leuke winkelstraten van Haarlem en je vindt hier best wat bijzondere en leuke winkeltjes. Mijn tips zijn:

  1. Bink Fournituren

Dit leuke winkeltje toont aan de buitenkant alsof het heel ouderwets is. Grote bakken met borstels en vaatdoekjes en Sunlight zeep, alsof ze zo uit de vorige eeuw zijn gestapt. Maar Bink zit er pas 15 jaar, schat ik. Je kunt er, behalve de hierboven genoemde artikelen, ook veel fournituren kopen. Dus ben je in Haarlem en op zoek naar naaimachinespoeltjes of leuke knopen, ga naar dit leuke winkeltje. Je zult versteld staan.

Bink Fournituren, Kleine Houtstraat 39

Leuke winkeltjes in Haarlem: Polkadot

  1. Kledingwinkel Polkadot

Ik noemde het ooit het kleurrijkste winkeltje van Haarlem. Polkadot heeft hele fleurige en kleurrijke vrouwenkleding en dat is een verademing als je de mainstream bekijkt. Oudere vrouwen mogen alleen maar grijs en zwart dragen, lijkt wel, want in veel warenhuizen is dit het beeld. Bij Polkadot vind je vrolijke prints, met een knipoog naar de fifties. Met merken als Blutsgeschwister, Mansted en tante Betsy. En als je van sieraden houdt, kun je ook bij dit leuke winkeltje terecht.

Polkadot, Kleine Houtstraat 11

  1. Chocolaterie Pierre

Vaak staan er lange rijen voor de deur van deze winkel. En dan met name in de zomer, want Pierre verkoopt heerlijk ijs. Maar zoals de naam al zegt, de chocolade-varianten zijn ook niet te versmaden. Mijn absolute favoriet is de sinaasappelschil omhuld met chocolade. Een vriendin van vroeger maakte dat zelf en ze vertelde me, dat die schil wel 3 keer gekookt moet worden om hem niet bitter meer te laten zijn. Ik koop ze dus gewoon, als ik mezelf wil trakteren. Heel lekker en leuk winkeltje, met filialen in Haarlem en Hillegom.

Chocolaterie Pierre, Kleine Houtstraat 1

Eén leuk winkeltje in de Grote Houtstraat …

Leuke winkeltjes in Haarlem: Room42

  1. Room42

De Grote Houtstraat is dé winkelstraat van Haarlem, waar je eigenlijk geen kleine leuke winkeltjes vindt. Hier heersen de grote reuzen, de ketens, de eenheidsworsten, waar ik het net over had. Maar er is één klein winkeltje, dat dapper stand houdt tussen al die grote jongens. Ik heb het over het winkeltje Room42, waar je baby- en peuterkleding kunt kopen en waar je de leukste babycadeautjes van Haarlem kan vinden. Als je een kraamcadeautje nodig hebt, ga naar deze winkel. Er heerst een beetje een Scandinavische sfeer en dat is niet raar, aangezien de beide eigenaren Deens zijn van geboorte. Ze helpen ook leuk, dat is ook een plus.

Room42, Grote Houtstraat 94

Nog meer Haarlem

Ben je in Haarlem en wil je er nog meer over weten? Hieronder nog meer artikelen over deze leuke stad:

Jeannet van der Knaap blogt op online magazine All Kind of Things. De ondertitel van haar blog? Voor 60-plussers die zich 40 voelen. Ze schrijft over Reizen,  Boeken, Films, Gezondheid, Koken, Tuinieren, Breien, Haken, Winkels, Horeca en wat er verder nog op haar pad komt. En heel soms gaat het over het onvermijdelijke, het ouder worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie