Monet Atelier in Zaandam

De Franse schilder Claude Monet heeft een bijzondere band met Zaandam, de plaats waar ik ben opgegroeid. Eerder schreef ik al over het blauwe huis van Monet en de bijzondere rol van mijn vader in dit verhaal. Vandaag wil ik je laten kennis maken met het MonetAtelier in Zaandam, waar mijn vader vrijwilliger is.

Claude Monet in Zaandam

Toen Monet In 1871 een bezoek aan Zaandam bracht was hij zo onder de indruk van het Zaanse landschap, de molens, houten huizen en rivier de Zaan dat hij er in vier maanden tijd maar liefst 25 schilderijen en 9 schetsen maakte.

MonetAtelier

Monet is net op tijd om het oude Zaandam vast te leggen, toen de molens nog maalden en de schepen nog zeilden. De industriële revolutie veranderde door de opkomst van stoommachines binnen een paar jaar voorgoed het kenmerkende landschap van de Zaanstreek.

Monetatelier

In het MonetAtelier in Zaandam zijn replica’s te zien van de 25 Zaanse schilderijen van de beroemde Franse schilder Claude Monet. Een aantal van die replica’s zijn gemaakt door gerenommeerde Zaanse kunstenaars. De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van Monet en tegelijkertijd een impressie van Zaandam in 1871.

Het MonetAtelier is geopend op vrijdag t/m zondag van 12:00 tot 16:45 uur. De entree is naast de Beatrixbrug.

De Monetwandeling

Het atelier is ook vertrekpunt van de monetwandeling. Een rondleiding van 1,5 tot 2 uur door Zaandam en de plekken waar Monet zijn schilderijen heeft gemaakt. En natuurlijk het blauwe huis! De Monet rondleiding duurt 1,5 tot 2 uur en kost € 12,50 per persoon. De wandeling is aan te vragen via de website.

MonetAtelier

Miniaturen

In de maand april is er in het atelier een tijdelijke expositie van 20 luciferdoosjes met een tafereeltje, waarvan de meeste Monet gerelateerd zijn. Gemaakt door mijn vader! Daarnaast zijn er nog een drietal poppenhuizen te zien, waaronder een keuken, kamer met bedstee en een lagere schoolklas uit de jaren 50, ook vervaardigd door mijn ouders. Je kunt op hun website meer poppenhuizen bewonderen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie