Gratis uitstapjes

Gratis uitstapjes in de voorjaarsvakantie

Deze week viert het Zuiden van het land voorjaarsvakantie, volgende week is regio Noord en Midden aan de beurt. En omdat het leven tegenwoordig al duur genoeg is, zet ik vandaag de leukste gratis uitstapjes voor je op een rij!

Gratis uitstapjes

Toeristje spelen

Wist je dat veel toeristische trekpleisters gratis zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans, Marken, Kinderdijk of Volendam. Er rondlopen kost je helemaal niets, en er is meer dan genoeg te zien! De meeste molens en winkels zijn gratis, voor sommige betaal je entree.

Gratis uitstapjes

Gratis musea

Het is soms even zoeken, maar er zijn wel degelijk musea waar je gratis naar toe kunt. Zoals Monumentendorp Orvelte (Drenthe) of Slijterij/distileerderij Museum van Kleef. Of wat dacht je van het Binnenvaart museum in Dordrecht? Google op ‘gratis musea’ voor een leuk museum in jouw buurt! Tip: let wel even op de openingsdagen, vaak zijn deze musea niet iedere dag geopend.

Pyramide van Austerlitz

Een echt stukje jeugdsentiment is voor de mij de Pyramide van Austerlitz. Een heuse pyramide midden in het bos, met een enorme gratis speeltuin. Let op: in het winterseizoen (tot 1 april) is de speeltuin alleen geopend op zondag.

Gratis uitstapjes

Kinderboerderij

Bezoek een kinder- of geitenboerderij. Ik ben zelf enorm fan van geitenboerderij ’t Geertje in Zoeterwoude. Je kunt daar de lammetjes voeren met een flesje melk! Voor het voeren van de geitjes (melk of brokjes) betaal je een kleine bijdrage. Ook de geitenboerderij in het Amsterdamse bos is populair!

Gratis uitstapjes

Loenense waterval

Nog zo’n stukje jeugdsentiment is de Loenense waterval, een heuse waterval in Nederland. De Loenense watervallen zijn de hoogste watervallen van Nederland met een verval van 15 meter. Niet echt spectaculair, maar in mijn (toentertijd) kinder ogen enorm!

De waterval is te bereiken via de de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen. In de buurt van de waterval is een parkeerterrein, deze staat d.m.v. bordjes aangegeven. De grootste waterval ligt achter de grote parkeerplaats. Zo’n 10 minuten lopen stroomopwaarts, zijn nog een aantal watertrappen te vinden.

gratis uitstapjes

Avonturia de Vogelkelder

In Den Haag bevindt zich Avonturia De Vogelkelder. Oorspronkelijk begonnen als dierenwinkel gespecialiseerd in vogels, inmiddels uitgegroeid tot de grootste dierenwinkel (8000 m2!) van Nederland. Er zijn zo ontzettend veel dieren te zien dat het meer een kleine dierentuin lijkt. Van flamingo’s tot stokstaartjes en van gekko’s tot beverratten. De entree tot de winkel is gratis. Je kunt er ook lunchen of koffie met wat lekkers nemen in de brasserie.

Tegen een kleine prijs (€ 5,95) kun je Mappa Mundia bezoeken. Een avontuurlijke ontdekkingstocht met een wereldkaart waarop fantasie en de werkelijkheid samen komen. Tijdens deze tocht kom je langs de grottenstelsels, mag je zelf een archeologische opgraving doen en kom je uiterlijk aan bij de haven van Bombay en ga je via de boot ‘Princess Emely’ naar het Haagse rattenriool op zoek naar de wondere wereld van Professor Das. Avonturia De Vogelkelder is 7 dagen in de week open. Zie de website voor adres en openingstijden.

Vliegtuig spotten

Met ruim 450.000 vluchten per jaar is er op Schiphol altijd wel wat te zien. Vliegtuigen spotten doe je bijvoorbeeld op het panoramaterras van Schiphol vanaf waar je een prima uitzicht hebt. Ook staat er een Fokker 100 die gratis toegankelijk is. Je vindt het panoramaterras op de tweede verdieping

Ook zijn er twee zogenaamde spottersplekken, langs de Polderbaan en de Buitenveldertbaan. Hier heb je van dichtbij super goed uitzicht op vliegtuigen die daar landen of opstijgen. Drukste is de Polderbaan, aan het einde van de IJweg. Houd voor je navigatie postcode 2141 CN aan. De Buitenveldterbaan ligt in Schiphol Oost en bereik je via de N231/Schipholdijk (postcode 1118 EL). Beide spottersplaatsen zijn gratis toegankelijk. Bij de Polderbaan staan vaak diverse snackwagens, bij de Buitenveldertbaan zit een McDonalds.

Juttersmu-Zee-um in Zandvoort

In het gratis toegankelijke Juttersmuseum kun je zien wat strandjutters allemaal vinden op het strand. Vooral na een flinke storm! Van een mammoettand tot schoenen en van oud oorlogsmateriaal tot resten van schepen of vliegtuigen. En ook flessenpost! Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag. En natuurlijk prima te combineren met een strandwandeling. Tip: neem warme chocolademelk mee in een thermosfles!

Weet jij nog een leuk gratis uitstapje? Laat het weten in de reacties!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie